Наградата ѝ бе връчена за системните ѝ усилия в подкрепа на превенцията

...
Наградата ѝ бе връчена за системните ѝ усилия в подкрепа на превенцията
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова получи награда от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

Наградата ѝ бе връчена за систематичните ѝ усилия в поддръжка на предварителната защита и за осъществената от нея  стратегия за скрининг на онкологичните болести измежду дамите на София.

Малката железна пластика „ Резервно крило “ е направена от пловдивския художник и ваятел Атанас Хранов.   

„ Убедена съм, че оправянето с диагнозата и положителният излаз от лекуването на рака стартират от това да изградиш връзка с някого, на който имаш доверие, както и да се оставиш да бъдеш съпроводен по пътя на лекуването. Благодарение на напъните на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания днес за онкологичните заболявания се приказва повече и по-открито, обществото има повече информация за профилактиката и стадиите на лекуването, както и за потребността от прочувствена поддръжка на пациента и на околните му. Благодаря ви за това, че направихте тематиката за рака забележима и не страшна. Медицината напредна към този момент толкоз доста, че тази диагноза към този момент не е присъда. Когато е открит в точния момент, ракът е лечим “, показа Йорданка Фандъкова по време на благотворителната вечер за набиране на средства за обезпечаване на лична асистенция на диагностицираните по време на лекуването.     

Кметът напомни, че от 2015 година Столичната община привежда най-мащабната скринингова стратегия за рак на млечната жлеза. По предложение на Асоциацията на пациентите с онкологични болести Столичната община ще назначи психолози в общинските лечебни заведения, които да работят с пациентите и техните фамилии, стана ясно още от думите на кмета на София.

„ Асоциацията на пациентите с онкологични болести си слага за цел да направи налична програмата за персонална асистенция за повече от 500 пациенти през 2023 година През 2022 година АПОЗ, дружно с Българското онкологично научно сдружение (БОНД), сътвори стратегия за образование на пациентски навигатори в онкологията, като се чака консолидираното ѝ в образователния проект на Софийския университет “ – допълни пред благотворителното събитие председателката на АПОЗ Евгения Александрова.

„ Вярвам, че е допустимо програмата за пациентска навигация да бъде устойчива и да стане национална политика. Така, както се появи програмата за рехабилитация след рака на гърдата „ Виктория “ и както психолозите към този момент са в лечебните заведения като част от мултидисциплинарните екипи “ – коментира още председателката на АПОЗ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР